jun 30

Rafa Xambó

 

 

Rafa Xambó, cantautor i escriptor

La seua trajectòria musical comença a la dècada dels 70, formant part dels cantants de la la segona generació de la Nova Cançó, amb un repertori de cançons reivindicatives i interpretades en valencià. En 1974 va guanyar el Primer Premi del Festival de Noves Veus (Sabadell). En 1975 va ser entrevistat per a la primera pel·lícula documental comercial en català, La Nova Cançó, de Francesc Bellmunt. En 1992 coprodueix un disc amb Juli Bustamante (Ciutat Magnètica, editat per Picap) on canta una versió de Lou Reed i col·labora en altres cançons com a lletrista.

Després de dècades de silenci musical, a l’estiu del 2002 va treure el disc 7 acústics (PM produccions) que va tenir molt bona acollida entre el públic i la crítica. El disc va ser triat per la crítica com un dels millors discos de cançó d’autor de l’any 2002, i va quedar quart en la selecció de la revista Enderrock. Aquest disc naix sota el nom Rafa Xambó i La Fusteria (grup format pels guitarristes Àlvar Carpi i Carles Carrasco, posteriorment s’hi afegirien Josep Maravilla al baix i Bernat Pellicer a la bateria), amb els quals grava també el disc compacte Dies Oberts (Cambra Records, 2003), disc que combinava les cançons que Xambó havia creat en els darrers anys, amb algunes de la primera etapa i l'homenatge al seu amic Carles Barranco a qui dedica el disc i recupera el tema de Barranco "Vull veure ja".

El següent disc és Cançons de la memòria trista, amb Albert Ortega, Bertomeu, com a productor (Picap, 2006), el qual fou guardonat amb el Premi al millor disc de cançó d'autor als Premis Ovidi Montllor de 2007. El disc següent, Andanes (Picap, 2010), també produït per Albert Ortega, va rebre dos Premis Ovidi Montllor, un en la modalitat de millor disc de cançó d’autor l’any 2010 i l'altre en la modalitat de millor lletra pel tema “A Glasgow”. 

L'espectacle i disc, T'estimo tant. Sonets de Shakespeare (Comboi Records, 2013), presenta un cantant sòlid i inspirat que, de la mà dels versos del gran poeta universal, ofereix unes cançons insòlites en el panorama cultural actual. Dotze mirades a la passió amorosa, carnal i espiritual, que es fan vives i corprenen l’oient en la versió catalana de Txema Martínez, el poeta de Lleida que, amb la seua traducció, ens ofereix un Shakespeare fresc, jove i genial. No endebades, el llibre de Txema Martínez que recull tots els Sonets de Shakespeare, editat per Eumo Editorial (2010), va rebre el Premi Jordi Domènech de traducció de poesia.

El darrer treball (2015) es centra en un repàs de les darreres dècades de música d'autor. El concert "40 anys i 1 dia" parteix d'una maqueta gravada amb Rafa Ruiz (LLuís Miquel i els 4Z) quan Rafa Xambó tenia només 20 anys. Ara, després d'un senzill treball de digitalització i masterització d'aquella cinta, Xambó ha publicat, quaranta anys després, el que hauria d'haver sigut el seu primer LP: Llibertat! (Cilestis, 2015). En el concert mostra algunes cançons pròpies de la seua joventut i també dels artistes que li van influir en els seus inicis (Raimon, Llach, Ovidi, etc.). Interpreta, a més, poemes musicats per ell mateix. Finalment, mostra una selecció dels temes més reeixits de l'artista inclosos en els cinc discos editats en el segle XXI. Per aquesta ocasió, Xambó (veu i guitarra) va acompanyat del  pianista Salva Vàzquez.

 

Enllaços d'interès

rafaxambo.net

Facebook

YouTube

Twitter

 Vikipèdia

 Spotify T'estimo tant. Sonets de Shakespeare

 Spotify Llibertat!

 Itunes

 

 

Trajectòria literària

 1. L’alliberament sexual dels joves. Mite o Realitat (IVEI, IAM, 1986)
 2. Sexualitat provisional (Tres i quatre, 1988)
 3. Dies de premsa. La comunicació al País Valencià des de la transició política (L’eixam,1995)
 4. Comunicació, política i societat. El cas valencià (Tres i quatre, 2001)
 5. Pamflets anacrònics (Tres i quatre, 2007)
 6. El riu dels ulls (Tria Llibres, 2013)

Més info llibres

 

 

 

Fitxa tècnica

 • Músic: Rafa Xambó
 • Instrument: guitarra i veu
 • Gènere: cançó, poesia, narrativa, assaig

Projectes

40 anys i 1 dia

Aprofitant l’avinentesa que fa quaranta anys i comptant amb els cinc discos que Xambó ha tret durant els segle XXI, amb diversos premis i reconeixements, ha arribat l’hora de proposar un espectacle amb les cançons d’aquell jove irat de finals del franquisme i l’obra més assossegada i madura de l’artista que va reprendre el camí de la música després de dècades de silenci en què es va dedicar al treball intel·lectual i el compromís cultural i polític amb el seu país i la seua gent. El país on diem “Bon dia”.

A la primera part, Xambó mostra algunes cançons de la seua joventut i les entrellaça amb les dels artistes, germans majors, que l’influïren al començament (Raimon, Llach, Ovidi...). És la part més crua i intimista. Rafa Xambó, sol amb la guitarra, com en aquells anys de lluita.

La segona part, incorporant el piano, es centra en els poetes que el cantautor ha musicat. En la primera època i al segle XXI (Miquel Martí i Pol, Feliu Formosa, Guillem d’Efak, Marc Granell, Txema Martínez, Manel Rodríguez-Castelló, Isabel Garcia Canet).

A la tercera i última part de l’espectacle, es mostra una selecció de les cançons més reeixides de l’artista en el cinc discos editats al segle XXI.

Amb tot un espectacle actual i alhora carregat de memòria, sentiment i lleialtat a la terra i la gent. Una delícia de no perdre.

T'estimo tant. Sonets de Shakespeare

El nou espectacle de Rafa Xambó ens presenta un cantant sòlid i inspirat que, de la mà dels versos del gran poeta universal, William Shakespeare, ofereix unes cançons insòlites en el panorama cultural actual. A més a més, l’any 2014 es commemora el 450 aniversari del seu naixement.

 

Cançons d’amor, sí, però ben lluny de la carrincloneria a què ens ha acostumat la moda musical per a adolescents. Dotze mirades a la passió amorosa, carnal i espiritual, que es fan vives i corprenen l’oient en la versió catalana de Txema Martínez, el poeta de Lleida que, amb la seua traducció, ens ofereix un Shakespeare fresc, jove i genial. No endebades, el llibre de Txema Martínez que recull tots els sonets de Shakespeare, editat per Eumo Editorial (2010), va rebre el premi Jordi Domènech de traducció de poesia.

El format de l’espectacle, piano –Salva Vázquez-, violoncel- Matthieu Saglio- i veu i guitarra -Rafa Xambó-, contribueix a fer de l’experiència de l’escolta una vivència intensa que combina el bo i millor del format de trio clàssic amb els accents del jazz i el rerefons de la cançó popular contemporània. La ductilitat del piano i la intensitat lírica del violoncel s’alien amb la veu i guitarra de Rafa Xambó per fer-nos sentir una experiència inoblidable.

Taller literari

Taller a càrrec de Rafa Xambó.

 • Professor titular de Sociologia de la Comunicació a la Universitat de València
 • Cantautor i autor del disc “T’estimo tant. Sonets de Shakespeare”


Xerrada en què l’autor introduirà la rellevància dels sonets de Shakespeare en la literatura universal, el procés de recepció i les traduccions al català i la seua aportació en musicar una selecció de sonets.

 

+INFO

Discografia

 

 

 • 7 acústics (PM produccions, 2002)
 • Dies Oberts (Cambra Records, 2003)
 • Cançons de la memòria trista (Picap, 2006)
 • Andanes (Picap, 2010)
 • T'estimo tant. Sonets de Shakespeare (Comboi Records, 2013)
 • Llibertat! (Cilestis, 2015)

 

+INFO

Relacionats