jun 25

Josep Lluís Galiana

 

Saxofonista, improvisador i autor

Josep Lluís Galiana és un dels músics espanyols més implicats en la difusió de les músiques lliures i col·lectives. Embarcat en diversos projectes al voltant de la lliure improvisació musical, de la creació contemporània i electroacústica, l'avant-garde jazz i la música per a l'imatge, se mostra al mateix temps dialogant i reflexiu. Poseïdor d'una gran tècnica instrumental, dirigeix la seua creativitat cap els aspectes més expressius i espontanis. No és fàcil trobar en el mateix músic eixe gran domini tècnic acompanyat d'una no menys gran obertura d'idees i avidesa d'exploració.

Autor dels llibres "Quartet a la Deriva. La improvisación libre y la teoría de la deriva en la construcción de situaciones sonoras por un colectivo de improvisadores" i "La emoción sonora", Josep Lluís Galiana té més de quaranta composicions al seu catàleg i una vintena de registres discogràfics com a líder i en col·laboració amb músics de relleu internacional.

Diplomat en Estudis Avançats (DEA) per la Universitat Politècnica de València i titulat superior de Saxofon pel Conservatori Superior de Música de València, ha estat de professor al Conservatori Superior de Música de Castelló, on va fundar i va dirigir la Big Band del centre el 2002, i als Conservatoris Professionals de Música de València i Cullera, a més a més d’impartir nombrosos cursos i tallers al voltant de la lliure improvisació a l'Argentina, Grècia, Suècia i Espanya.

Fitxa tècnica

 • Músic: Josep Lluís Galiana
 • Instrument: Saxo
 • Gènere: Free Improvisation, Avant-Garde Jazz, Electroacoustic Music

Enllaços d'interès

Projectes

Llibre: La emoción sonora

 

El present volum contribueix a restituir una part del viscut, a marcar unes vivències, uns sentiments, unes inquietuds i unes emocions compartides en una època particularment intensa, plena d'incerteses i marcada per un convuls canvi de mil·lenni. Es tracta d'una selecció d'escrits musicals que parlen de la creació electroacústica, la improvisació lliure, l'art sonor i la música experimental. Testimoni de com les noves generacions de músics i artistes sonors s'han compromès amb les últimes propostes estètiques i noves formes de fer música, l'autor descriu situacions sonores concretes i reflexiona sobre determinats fets artístics en un assequible to divulgatiu. L'emoció sonora recull crítiques, entrevistes, ressenyes i articles, però també notes a discos i programes de concerts, així com alguna conferència o monogràfic inèdits.

Saxo Solo OPS

El saxofonista, improvisador i autor valencià Josep Lluís Galiana proposa un viatge musical mitjançant l’exploració de nous indrets sonors.

La improvisació lliure com a teràpia sonora en un intent d’ampliar la capacitat d’escolta i aprofundir en el silenci i en renovades textures.


L’espectacle SAXO SOLO_Ops fa clara referència a l’abundància.

Ops designava a la terra en els escrits llatins antics. Ops significa riquesa, dones, però també està relacionada amb la paraula opus, que significa treball, en el sentit de treballar la terra, arar, sembrar. Els músics la van adoptar per designar les seues composicions.

Ready! - Josep Lluís Galiana & Carlos D. Perales

Ready! és el primer treball discogràfic de Josep Lluís Galiana i Carlos D. Perales. Gravat en directe el 9 d'abril de 2014, Ready! transmet l'espontaneïtat d'una primera cita, la secreta complicitat d'una trobada furtiu i la frescor de l'imprevisible en música. Ready! perfila inconfusibles contorns expressius contemporanis i exalça la bellesa gestual del piano i el saxòfon.

 

Les composicions incloses en Ready! troben refugi en els silencis i energia en els contrasts, penetren en el caos no impostat i es submergeixen en les càlides aigües harmòniques de la nostàlgia.

 

N'han dit als mitjans: 

'Galiana es artista representativo de una escena poco conocida pero rica en expresividad y vigor creativo, de la que el máximo representante en España sería Agustí Fernández. Singular miembro de este comunidad sonora es Chefa Alonso, percusionista y saxofonista que regala un poema para el envoltorio del disco en el que habla de Ready! en términos casi definitorios, pero siempre por aproximación, como requiere este tipo de música.'

 

Juan Manuel Játiva (El País)

 

'Josep Lluis Galiana & Carlos D. Perales, with a bit more sport and lucidity, exhale the same sort of ghost whistle language in their improvisation “Ready.” Their sport is fencing. The two gentlemen take the offensive and fight for the last lunge, and, through their flicks and attacks, work in tandem, finishing each other’s sentences, enhancing and elaborating upon each other’s phrases.'

 

Weaver (Tiny Mix Tapes)

 

'Un treball així, amb dos músics experimentats i un rerefons intel·lectual de pes, amaga quelcom més que música i improvisació. Els títols de les peces oculten unes significances sensacionals, un argument subjacent que fa suculent de descobrir, sobretot a aquells oïdors més ambiciosos, famolencs de propostes que van més enllà de la superfície sonora.'

 

Sixto Ferrero (la Veu del País Valencià)

 

TRANSITIONS - Josep Lluís Galiana & Avelino Saavedra

Transitions recull l'enregistrament del concert que el saxofonista, compositor i escriptor valencià Josep Lluís Galiana i el percussionista i artista sonor i plàstic gallec resident a València Avelino Saavedra van oferir a la sala Plutó CC d'aquesta ciutat l'11 de maig de 2013.

Un disc de improvisació lliure molt simbiòtic entre aquests dos artistes de pensament i actitud molt vives i musicals, als quals se suma, a "Transition IV", el també valencià i no menys original Bartomeu Ferrando, amb recursos vocals inusitats que s'entremesclen amb adhesió a les línies i traços dels seus companys, inspirant molta simpatia i aportant una pinzellada especialment jovial.

La resta de sentiments que caracteritzen l'obra van del intimisme somiador a la descàrrega d'energia més propera al free jazz, entre aleteig, vols i enrenous.

Un disc condesado o compacte testimoni de la mal · leabilitat, de les forces expressives i de la claredat d'execució que uneix el duo, així com de la seva contínua obertura a recórrer i explorar camins lliures de connotacions.

Nanuk el esquimal. Projecció del documental amb concert en directe

Projecció d'una pel·lícula muda representativa dels inicis del cinema, acompanyada amb un concert en directe de música improvisada per a l'ocasió, fonaments de la qual estan articulats en l'àmbit de les últimes tendències musicals, tant en forma com en contingut, i es desenvoluparan mitjançant les tècniques i principis de la creació instantània, la improvisació i el free-jazz.

Una proposta altament encisadora i captivadora per a tots els públics.

Una ocasió única d'experimentar com era el cinema mut amb música en viu, i a més amb el gran documental, el primer de la història del cinema (1922), d'una bellesa encara no superada i la música de Josep Lluís Galiana (saxofons) & Avelino Saavedra (percussió, objectes i pedals d’efectes).

MÉS INFO

Taller lliure improvisació

El curs proposa la construcció de situacions sonores a partir de la improvisació lliure, identificant i
treballant els elements essencials d'aquesta forma de fer música.


El plantejament del curs és eminentment pràctic. A partir d'exemples i exercicis, i treballant en grups
més o menys nombrosos, els alumnes construiran situacions sonores totalment noves i imprevisibles,
familiaritzant‐se amb l'escolta atenta, el valor del silenci, l'afinació, la pulsació i la permeabilitat d'un
procés creatiu en el qual el so és l'únic vehicle que guia als improvisadors en la seua deriva sonora.

 

+ INFO

Discografia

 

 • Ready! - Josep Lluís Galiana & Carlos D. Perales (Clamshell Records, 2014)
 • A Chaos Supreme - Josep Lluís Galiana, Quique Simó & José María Pastor Sánchez (Seidagasa, 2014)
 • Aram Slobodian. Homenatge - Diversos autors (AMEE, 2013)
 • TRANSITIONS - Josep Lluís Galiana & Avelino Saavedra (Luscinia Discos, 2013) [10]
 • I = mc3 - Josep Lluís Galiana & Avelino Saavedra (Wolves Sing Records, 2013) [11]
 • Pinzellades sonores. Mariangeles Sánchea Benimeli - Col·laboració (primTON, 2013) [12]
 • AMEE 25 Aniversari - Diversos autors (AMEE, 2012)
 • Un minut per a Miguel Molina - Diversos autors (Desamparats Productions, 2012)
 • SOUND IN - Diversos autors (Sound In / Fira Estampa, 2012)
 • Col·lecció AMEE Volum 02 - Diversos autors (AMEE, 2010)
 • Dels miralls. Gonzalo Biffarella - Col·laboració (Còrdova, Argentina, 2010)
 • Col·lecció AMEE Volum 01 - Diversos autors (AMEE, 2009)
 • Inside - Josep Lluís Galiana & Gregorio Jiménez (Artics Produccions, 2009) [13]
 • AMEE 20 Aniversari - Diversos autors (AMEE, 2007)
 • Khroma Akustikós - Ensemble Impromptu & Ramón López (Marmita-Música Viva, 2007)
 • Ànima Pep Llopis - Col·laboració (Marmita-Música Viva, 2007)
 • Instint - Ensemble Impromptu & Agustí Fernández (Marmita-Música Viva, 2005)
 • Intertecno - Diversos autors (Intertecno, 2000)

 

Llibre: Quartet a la deriva

 

Entre la investigació etnomusicològica i el relat experiencial, Quartet de la Deriva aborda la naturalesa de la improvisació lliure i descriu els elements que la identifiquen, que la situen enfront d'altres formes de fer música, com la composició escrita, amb l'objectiu de desenvolupar un mètode de percepció i anàlisi del procés creatiu protagonitzat per un col·lectiu d'improvisadors. Integrat per quatre músics de contrastada trajectòria artística i creat expressament per dur a terme aquest estudi, Quartet de la Deriva estableix la deriva situacionista com a estratègia metodològica d'anàlisi dels processos de creació musical en temps real que activa la improvisació lliure, a partir de la construcció de dues situacions sonores en què aquest ensemble d'improvisadors organitza diferents ambients unitaris i jocs d'esdeveniments en dos espais concrets on concorren en el temps diversos elements artístics.

Relacionats