abr 17

ENOCH ARDEN

Fitxa tècnica

  • Producció: Rosana Pastor
  • Direcció: Rosana Pastor
  • Piano: Òscar Oliver
  • Baríton: Vicent Antequera
  • Versió i dramatúrgia: Manuel Molins
  • Il·luminació: Victor Antón

ENOCH ARDEN del poeta anglés Alfred Tennyson (1809-1892) va veure la llum el 1864, el mateix any en què naixia el compositor Richard Strauss (1864-1949) a Alemanya. I per una d’aquelles estranyes coincidències de l’art, trenta-tres anys després, el 1897, el mateix Strauss, ja madur i reconegut, faria esta magnifica composició per a narrador i piano.

 

ENOCH ARDEN és una història d’amor. Una història total que segueix les passes de WUTHERING HEIGHTS (Cims borrascosos) publicada per Emily Brontë quasi vint anys abans, el 1847. La història, en un primer nivell, es desenvolupa al voltant d’un triangle amorós -Enoch, Annie i Philip, amics des de la infància- un triangle on s’exalten els valors victorians de la família i l’amistat. No obstant, més enllà d’esta història més o menys a l’ús, ENOCH ARDEN és molt més i els seus vertaders protagonistes són la grandiosa passió d’Enoch Arden i el mar.

 

El piano en ENOCH, potser com a inequívoc homenatge a Brahms, sembla moure’s a cavall entre el sentiment íntim i l’explosió èpica dels últims Capricci, Rapsòdies i Intermezzi del vell mestre. D’esta manera, Strauss dóna vida als personatges i ens introdueix amb mestria en els seus diferents estats emocionals, projectant-los com a ombres xineses sobre un teló inundat per amenaçadores escales que es precipiten a la manera d’onades embravides contra els esculls. Però Strauss, un mestre de l’arquitectura musical, no pretén ara i ací realitzar grans desenvolupaments: la música d’ENOCH ARDEN arranca de la improvisació i es basa en la recurrència de “leitmotivs” contínuament identificables i canviants: un subtil ventall de bells i acurats passatges musicals a la mesura del poeta, que hem volgut presentar en esta ocasió junt amb una selecció dels Lieder de la magna col•lecció de l’autor.

 

El resultat és un espectacle vibrant que integra música, narració i cant, per rescatar alguns fragments genials del repertori menys conegut del compositor alemany

 

Relacionats